In veel branches wordt er gebruik gemaakt van portofoons. Met portofoons kunnen collega’s op een eenvoudige manier onderling communiceren. Behalve dat het een eenvoudige manier van communiceren is, draagt het ook bij aan de veiligheid van de medewerkers. In een industriële omgeving liggen de nodige gevaren om de hoek. Het is daarom fijn om in geval van nood een collega te kunnen waarschuwen. Ook in supermarkten wordt er vaak gebruikt gemaakt van portofoons, deze worden vooral gebruikt om een collega naar voren te roepen en draagt iets minder bij aan de veiligheid van de medewerkers. Een portofoon voor de industrie moet daarom ook aan andere vereisten voldoen dan portofoons in de retail. In deze blog leggen we de verschillen in portofoons uit. Zodat je weet waaruit je kunt kiezen wanneer je een portofoon kopen wilt.
De verschillende soorten portofoons
Er zijn veel verschillende soorten portofoons met elk hun eigen functies. Behalve de functies die een portofoons heeft, zijn portofoons in twee grote groepen te verdelen.
- Portofoon zonder licentie
- Portofoons met een licentie
Portofoons zonder licentie
Portofoons zonder licentie, ook wel licentievrije portofoons genoemd, zijn het meest voordelig in de aanschaf. Voor rond de honderd tot honderdvijftig euro heb je al goedwerkende Kenwood en Motorola portofoons. Het voordeel van een licentievrije portofoon is dat je niet vastzit aan maandelijkse abonnementskosten omdat je gebruik maakt van openbare frequenties. Hierdoor bestaat wel de kans dat anderen, ongewenste gasten, ook op dezelfde frequentie mee kunnen luisteren. Ook het bereik van een licentievrije portofoon is vaak iets minder. De meeste licentievrije portofoons hebben een bereik van 1 a 2 kilometer.
Portofoons met een licentie
Een portofoon met licentie zijn een stuk duurder. Voor een portofoon met licentie betaal je al gauw meer dan duizend euro. Portofoons met een licentie zijn ook van een heel andere kwaliteit. Het voordeel van een portofoon met licentie is dat je gebruik maakt van een beveiligde frequentie waar geen ongenodigde gasten op terecht kunnen. Daarbij is de kwaliteit van het gesprek een stuk beter en heb je minder last van ruis en storingen op de frequentie. Ook hebben de portofoons met licentie over het algemeen een beter zendvermogen waardoor het bereik bij sommige modellen tot wel 10 kilometer is. Om gebruik te kunnen maken van een beveiligd netwerk, heb je een licentie nodig. Voor een licentie betaal je periodieke abonnementskosten.
Portofoons met of zonder licentie?
Welke portofoon het meest geschikt is, hangt af van de wensen en de eisen. Op een vliegveld of in een industriële omgeving is goede communicatie van levensbelang. Een beveiligde frequentie is dus belangrijk. Hiervoor is vaak voldoende budget aanwezig en daarom wordt er meestal gekozen voor portofoons met een licentie. Voor in de retail is de kwaliteit van de portofoon van iets minder belang. De collega’s zijn op minder grote afstand van elkaar, hierdoor is een portofoon zonder licentie meer dan voldoende.